A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V

Färgning av läder

Lädrets färg bestäms bland annat genom hur det garvas. Vegetabilisk garvning ger lädret dess bruna färg, alaungarvning och syntetisk garvning färgar lädret vitt, trangarvning gulaktigt och den blågråa färgen kommer från kromgarvning. Efter avslutad garvningsprocess finns det två andra färgningar det kan handla om:

1. Genomfärgning

Att genomfärga läder är ett vedertaget sätt att färga läder på. Lädret genomblöts i en tunna med en färg eller färgmedel som till exempel bläck. Det är väldigt viktigt att rätt mängd färg används alternativt att överflödig färg spolas av, för att inte lädret senare ska färga av sig. Tanken är att lädret genomfärgas komplett, om det inte av optiska grunder önskas delvis ofärgat.

Durchfärbung Leder

2. Pigmentering

Ofta kan behandlat läder efter genomfärgningen få ett extra skyddande färgskikt av pigmenbas, detta sprayas på ovansidan av läder. De flesta läderprodukter har ett skyddande pigmentskikt. Men kan känna igen pigmenteringen i och med att vattendroppar inte direkt tränger igenom, utan stannar på ytan.

Pigmentierung Leder

Med pigment kan man få fram ett läder med nästan vilken färg som helst, även ljusa och mettalsika nyanser. Det transparenta skyddslack som adderas för lädrets stabilitet och glansighet, kallas för “Top Coat”. Eftersom ett pigmentskikt ofta gör lädret något hårdare måste de som garvar lädret ta ett beslut om de ska vara mjukt eller lätt att rengöra, eftersom båda dessa egenskaper samtidigt inte är möjligt att behålla. Under ett pigmentskikt är lädret ofta redan genomfärgat, för att kontraster efter lätta skråmor inte ska bli så tydlig.

 

Källor (21.01.2019):

  • leder-info(punkt)de/index.php/Lederfarbe

Våra produkter

Andie model Andie
Handväska Axelremsväska Läderväska Vintage Brun Läder
409,00 SEK 759,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se