Skötselråd Gusti Läder Nature

Äntligen är den här! Min nya Gusti Läder väska! Men innan jag tar med den ut i ruskigt väder bör jag ta hänsyn till ett och annat...

Ditt första steg mot lycka

För att du ska kunna bevara din Gusti Läder i skick så länge som möjligt, är det naturligtvis viktigt att du vårdar den. Vi rekommenderar starkt att du impregnerar ditt läder så fort du packar upp ditt paket...eller så kan du kuta som bara den och ta skydd när det plötsligt börjar regna nästa gång om du vill undvika prickar där färgen ändras. Eller så kan du skippa det, och impregnera med detsamma. Ett helt vanligt impregneringspray funkar eller så kan du skaffa dig lite bättre kvalitet t ex från ecco för 99 spänn. Impregneringen skyddar mot fuktskador och solblekning. 

Något luktar skumt här?

Säkert tycker du det är jätte mysigt när du först packar upp din Gusti Läder Nature "Å så autentiskt!" kanske du ropar, men att det strax efter inte blir så kul längre och du börjar rynka på näsan "Det luktar nog ändå lite starkt, eller hur?". Gusti läder är autentiskt! Därför luktar det, men med regelbunden användning försvinner den intensiva lukten av sig själv. Kan du inte stå ut till dess så oroa dig inte! Det finns quick-fixes. Att vädra är inte en av dom, det vet du som redan provat på detta... Rekommenderade nödlösningar från ditt Gusti team: doftpåsar med lavendel eller liknande - stoppa i väskan; eteriska oljor - några droppar i färglöst läderfett eller vegetabilisk olja så som solrosolja; parfymerat färglöst läderfett, finns att köpa bl. a. hos skomakaren. 

Precis köpt ny & redan rivmärken?

Gusti Nature kollektionens läder härstammar uteslutande från fri- och utegående getter från Indien. När en Gusti get är ute och spatserar på betesmarkerna kan det komma att geten fastnar i en taggbuske (sådana förskräckligt taggiga buskar som inte växer i Norden). Gusti geten är tuff och river sig loss. Hen skuttar vidare men kvar som minne finns nu ett rivsår. Om det stör dig kan du med en trasa eller svamp dutta på med läderfett/olja som baseras på biwax. På det viset mörknar lädret kring rivsåret och gör det osynligt (om du inte kollar jätte nära så klart). Vi tycker repor och rispor ser snyggt ut! De är unika detaljer som understryker hur naturligt ursprung Gusti nature produkter har, och ekologisk medvetenhet tycker vi är coolt att skylta med.

 

Varför ser jag så många trådar? 

Gustis läderkreationer är handgjorda så det kan hända att enskilda trådar missades att klippas bort. Det bästa redskapet är nagelsaxen, men en vanlig sax går också bra. Klart inom en minut (inom sekunder om du är en van 'do it yourself:are' pysselproffs).

 

Och de vita fläckarna?

Naturligtvis smörjer våra Gusti Nature producenter också väskorna för hand. De använder sig av Ghee (klarat smör) som i vissa fall inte sugs 100 % in i lädret och stelnar i kalla temperaturer och formar vad du kallar "en vit fläck". De är inget svårt att få väck. Andas ut! Fläckarna har alltså noll att göra med mögel som vissa gissat på. Genom att även här använda sig utav en trasa eller svamp och inget mer kan du  få bort fläcken lätt som en plätt. 

Senast betraktad