A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V

Hudlager

Allmänt om huden

Huden är det största organet hod en levande varelse. Dess främsta uppgift är att avgränsa kroppen från yttre påverkan och skydda den från faror som sjukdomar och patogener.

Hudens uppbyggnad

Enkelt förklarat kan man säga att huden är uppdelad i tre skikt: överhuden (Epidermis), läderhuden (Korium) och undre hudlagret (Subkutis). Det översta hudlagret består av ett torrt, så kallat hornlager och en underliggande slemhinna. Hornlagret är det yttersta och alltså första barriären mellan kroppen och omvärlden. Läderhuden består av bindväv, som i sin tur främst utgörs av kollagen, och förser överhuden med näringsämnen. Det understa hudlagret består av fettceller och bindväv och har till uppgift att förbinda huden med alla kroppens underliggande strukturer.

Hautschichten Leder

Läderhuden

Läderhuden är det hudlager som används för läderproduktion. Den kan delas upp i två delar: den övre och den undre läderhuden. I den övre läderhuden finns papillarskiktet vilket är avgörande för lädrets struktur. Det undre lagret, retikularskiktet, avgör lädrets stabilitet. Läderhudens uppbyggnad gör den slitstark och elastisk. Den kan formas lätt vilket är anledningen till varför den används för produktion av väskor, kläder, skor och accessoarer.

Hautschichten Gusti Leder

 

Källor (10.01.2019):

  • lecturio(punkt)de/magazin/haut/
  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Oberhaut

Våra produkter

Bernard H. Bernard H.
Sadel Cykelsadel Lädersadel Cykeltillbehör Retro Brun Läder
639,00 SEK
Cornelius model Cornelius
Glasögonfodral Fodral Glasögon Solglasögon Svart Läder
199,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se