A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V

Suede

Suede - vad är det?

Ordet suede (Gants de Suède) kommer från franskan och kan översättas som “svenska handskar” eller handskar i mocka. Under 1900-talet blev suede allt mer populärt och ansågs vara en riktig lyxprodukt. På svenska kallas denna typ av läder främst mocka, men suede är det ord som används ofta i engelskan och franskan vilket har gjort att det är ett utbrett ord inom modeindustrin.

Dess något ojämna yta gör att suedläder är relativt känsligt. Fördelen är att det är väldigt smidigt och mjukt. Det bör vårdas med försiktighet.

Suede

Unika egenskaper

Lädret behandlas för att bli särskilt mjukt och smidigt och kan framställas från olika djurarter. Ytan slipas upp något så att den naturliga ytstrukturen inte längre syns. En alternativ metod är att använda lädrets köttsida som yttersida. När lädrets yta ändras ändras även materialets egenskaper.

Suedeleder

Ta hand om mocka på rätt sätt

Till skillnad från vanligt läder är suedläder något mjukare, smidigare och har större andningsförmåga. Men, det är ett lite känsligare läder som lättare kan skadas av fläckar eller solljus. För att ta hand om och skydda lädret i förväg kan man använda en impregneringsspray. Mindre fläckar kan fås bort genom att borsta mot lädrets fibrer. Tar du hand om din läderprodukt kan den hålla riktigt länge.

Suede-pflegen

 

Källor (25.02.2019):

  • softart-leder-shop(punkt)de/btc/leder-lexikon/begriff/suede
  • stoff4you(punkt)de/stoff-lexikon/suede/ contrado(punkt)co(punkt)uk/blog/what-is-suede/

Våra produkter

Zoey model Zoey
Axelremsväska Handväska Läderväska Väska Vintage Röd Läder
699,00 SEK
Joe model Joe
Ryggsäck Läderryggsäck Väska Vintage Brun Läder 13"
939,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se