A B C D E F G H I K L M N O P R S

Vegetabiliska garvämnen

Vegetabiliska garvämnen

Vid vegetabilisk garvning garvas lädret endast med vegetabiliska medel. De innehåller det sekundära växtämnet "tannin" som växter producerar för att skydda sig mot rovdjur. Det ger inte bara den bittra, pälsiga smaken i vissa livsmedel, utan har också en garvningseffekt. Främst finns det i tropiska till subtropiska områden och i vissa celltyper av vissa växtarter. Koncentrationen av tanniner beror inte bara på växtarten utan också på växtdelen.
 Pflanzengerbstoffe Gusti Leder

Tanniner i bark och trä

Endast ett fåtal växter har en hög andel tanniner i sina blad eller rötter. Mer utbredd är tannin i växternas bark, frukt och trä. Barken från ek, gran, mimosa, mangrove, pil, hemlock och babulträd används i vegetabilisk garvning. Trä används sällan direkt i garvningsprocessen. De lakas ut och sedan extraheras garvningsextraktet från de vätskor som uppstår. Ek, quebracho, kastanj, urunday, tizera och catechu är lämpliga för detta ändamål.

Eichenrinde Gerbmittel

Garvämnen i frukt och bär

Frukter som innehåller tanniner är valonea och trillo, dividi, terminalia, algarobilla och tara. Växtarterna för dessa frukter förekommer naturligt i tropiska och subtropiska områden. Garvämnet "sumak" finns i bladen på sumakarter som finns i södra Europa (garvträd, perukträd, garvbuske, hjortron sumak). Man kan också få ett extrakt av blad och stjälkar från gambirbusken. Bland de mest kända garvningsrötterna finns canaigre- och badan-rötterna.

Valonea Frucht Gerbstoff

Lakning av garvextraktet

Garvämnen kan endast utveckla sin garvningseffekt om det har krossats och sedan gjorts lösligt med hjälp av vatten. Denna process kallas "urlakning". Garvämnena extraheras i exakt tempererat vatten. De resulterande garvvätskorna skiljer sig åt beroende på koncentrationen av garvämnena. Målet är alltid att få fram så starka “buljonger” som möjligt eller till och med fasta extrakt. De viktigaste extrakten är extrakt av ekbark, kastanjebark, quebracho, mimosabark, granbark, mangrovebark, hemlockbark, sumak, valonea, myrobalan och gambir.
 Gerbextrakt Auslaugen Gusti Leder

 

Källor (18.12.2018):

  • lederpedia(punkt)de/lederherstellung/gerbung/pflanzliche_gerbung_mit_gerbstoffe_und_extrakte

  • gusti-leder(punkt)de/lexikon/pflanzengerbung

  • gusti-leder(punkt)de/lexikon/tannine

  • gusti-leder(punkt)de/lexikon/vegetabile-gerbung

Gusti Läder nature

Fiona model Fiona
Bok Anteckningsbok Skissbok Gästbok Dagbok DIN B4 i brunt Läde
199,00 SEK
Stig model Stig
Ryggsäck Backpack Cityryggsäck Dagpack Laptopryggsäck med vattenfast interiör i beige Canvas tyg och Läder
449,00 SEK 649,00 SEK
Piet model Piet
Necessär Läderaccessoar Resetillbehör Sminkväska Vintage Brun Läder
299,00 SEK
Frank model Frank
Axelremsväska Handväska Läderväska Liten väska med ytterfack Vintage Brunt läder Ljusbrun
599,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se