A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V

Garvämnen till att eftergarva

Att eftergarva läder

För att uppnå vissa egenskaper hos det färdiga lädret (t.ex. färg, mjukhet, fyllighet) är huvudgarvningen ofta inte tillräcklig. Därför garvas lädret ofta ytterligare en gång. Man kan inte förvänta sig att ett läder kan uppfylla alla krav, så man bör koncentrera sig på de viktigaste och mest väsentliga önskemålen. Eftergarvningen bör bland annat ha en inverkan på följande: färgen (blekningseffekt), färgbarhet, fyllighet, användningsrelaterade egenskaper (vikt, hygien), ljusbeständighet, kornfinhet, kornstyrka, formbarhet, lädrets mjukhet och finish.

Nachgerbung Eigenschaften Leder

Användning av eftergarvsmedel

Alla garvämnen kan också användas för att eftergarva. Varje garvämne ger olika resultat beroende på den föregående huvudgarvningen. De viktigaste eftergarvningsmedlen är dock harts- och polymergarvningsmedel samt syntetiska och vegetabiliska ämnen. De har ett särskilt stort inflytande på lädrets fyllighet och struktur. Tillsammans med neutralisering, färgning, återfettning och impregnering är eftergarvning en del av den våta efterbehandlingsprocessen.Harz Gerbung Gusti Leder

När används vilket garvämne

Det är viktigt att vara uppmärksam på när och under vilka förhållanden de olika garvämnena används. Mineraliska ämnen som krom eller aluminium måste appliceras på kromläder direkt före avsyrning. Syntetiska garvämnen å andra sidan eftergarvas först efter avsyrning, men före färgning eller till och med efter fettförstärkning av lädret. Samma sak gäller för vegetabiliska garvämnen. Eftergarvning med fetter sker alltid efter färgning.

 Einsatz Nachgerbstoffe

Egenskaper hos det garvade lädret

Om du vill öka lädrets mjukhet måste du använda garvningsmedel med låg garvningseffekt eller en fetande effekt, t.ex. maskerade kromgarvningsmedel eller glutardialdehyd. För att ge lädret mer fyllighet och därmed skenbar tjocklek används hartsgarvningsmedel, men även syntetiska eller vegetabiliska garvningsmedel. För att öka lädrets elegans (ytstruktur) används krom- eller syntetiska garvämnen. De används också tillsammans med aluminiumämnenl för att förbättra lädrets ljusbeständighet. Att eftergarva läder sägs ha en ljusnande effekt.

  • lederpedia(punkt)de/lederherstellung/nachgerbung/nachgerbung

  • leder-info(punkt)de/index.php/Gerbung

  • de(punkt)wikipedia(punkt)org/wiki/Gerben

Våra produkter

Charleen model Charleen
Handväska Axelremsväska Läderväska Vintage Brun Läder
579,00 SEK
Chester model Chester
Necessär Stor Sminkväska Vintage Brun Mörkbrun Läder
699,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se