A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V

Vegetabilisk garvning

Vegetabilisk garvning

Läder som har garvats med vegetabiliska ämnen kallas för vegetabiliskt läder. Det kan även kalls för växtgarvat eller gammalgaravt läder. Under hundratals år var det här den mest använda metoden för att garva läder. Idag är det endast 10-12% av allt läder som garvas vegetabiliskt.
För att garva läder används taraärten, olivblad eller bark från bland annat mimosa från akazier eller querbrachoblacho. De ämnen som utvinns ur dessa växter kallas för tanniner. Naturligt producerar växterna dessa som skydd för att bli uppätna av djur och insekter. Det finns omkring 300 arter i världen som har dessa ämnen. Alla produkter från Gusti Läder nature görs av läder som garvats med bark från baboolträdet.

babooltree_Easy-Resize-com

Typer av vegetabilisk garvning

Vegetabilisk garvning delas in i två olika typer: gropgarvning och tunngarvning. Vid den betydligt längre gropgarvningen behöver lädret 20-30 månader innan det har genomgått hela processen. Hudarna förgarvas i 6-18 gropar i "färgbanan" och går sedan till "vask" eller "set". Tunngarvningen, som bara tar några dagar, använder en mer koncentrerad vätska och tunnan rörs konstant för att göra hudarna mer hållbara. För att påskynda gropgarvningen kombineras den ibland med tunngarvning. På grund av tidsfaktorn används dock tunngarvning för den största delen av garvningen av naturläder.

Pflanzengerbung Gruben

Hur ter sig växtgarvat läder

Att garva läder vegetabiliskt är ofta kostsamt. Detta mycket på grund av att det för en enda hud krävs upp till 30 kg bark eller 20 kg frukt. Vilken egenskap lädret får bestäms av hur sur garvvätskan är. En sur vätska i kombination med lång garvtid kan göra lädret riktigt fast. Är vätskan mindre sur blir lädret mjukare.

vegetabile Gerbung Gusti Leder

Att färga vegetabiliskt garvat läder

Naturgarvat läder har en karaktäristiskt brun färg. Ljus, fukt eller infettning kan ha inverkan på vilken färg ofärgat läder får. Hög fetthalt och fukt gör att lädret blir mörkare. Är lädret däremot väldigt torrt blir det ljusare. Därför är det viktigt att hitta rätt produkter för att behandla den färdiga läderprodukten.

Fettung Taschen Gusti Leder

Källor (12.12.2018)

  • lederpedia(punkt)de/lederherstellung/gerbung/pflanzliche_gerbung_gerbverfahren_und_durchfuehrung

  • leder-info(punkt)de/index.php/Pflanzlich_gegerbtes_Leder

  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Vegetabile_Gerbung

  • lederpedia(punkt)de/lederherstellung/gerbung/pflanzliche_gerbung_mit_gerbstoffe_und_extrakte

Gusti Läder nature

Leon model Leon
Portfölj Axelremsväska Datorväska Vintage Brun Läder
1169,00 SEK
Timmy model Timmy
Pennfodral Pennskrin Skrivartiklar Läderfodral Brun Läder
119,00 SEK
Joey model Joey
Plånbok Portmonnä Plånbok Herr Vintage Brun Ljusbrun Läder
219,00 SEK
Eleanor model Eleanor
Ryggsäck Läderväska Dam Väska Vintage Brun Ljusbrun Läder
1049,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se