A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V

Färgning

Första färgningen genom garvning

Det första som påverkar färgen hos läder är garvningen. Beroende på metod och garvämnen, naturligt eller kemiskt, får lädret olika färger. Genom en naturlig garvningsprocess (vilken används för Gusti Läder nature-produkter) får lädret oftast en brunaktig ton. Efter en kemisk garving, som kromgarvning, får lädret en mer blågrå nyans. Om man vill få fram läder med andra färger kan man färga lädret efter själva garvningen. Det går att genomfärga lädret eller att pigmentera det.

Genomfärgning

För att genomfärga läder sänks det ned i färgämnen av olika slag. Färgämnet kan vara i stora tunnor där flera läderstycken kan färgas samtidigt. Färgen fixeras sen med andra ämnen för att undvika att lädret färgar av sig senare.

Durchfärbung Leder

På bilden syns djurhudar i bakgrunden som fått en blågrå nyans efter kromgarvningen. Längst fram i bild syns läderstycken som efter genomfärgning fått en brun eller svart färg.

För vegetabiliskt garvat läder användes basiska färgämnen och för kemiskt garvat läder är sura eller susbstantiva färgämnen vanliga. Vad gäller blankläder går det att känna igen ett kvalitativt färgat läder om ovan- och undersidan har samma färg. När båda sidorna är färgade syns även spår av användning mindre.

Pigmentering

Ofta kan behandlat läder efter genomfärgningen få ett extra skyddande färgskikt av pigmentbas, detta sprayas på ovansidan av läder. ​​Det transparenta skyddslack som adderas för lädrets stabilitet och glansighet, kallas för “Top Coat”. Det minskar även risken för att lädret senare ska färga av sig.

Leder-Pigmentierung

En pigmentering kan färga lädret i vilken färg som helst nästan, eftersom färgen främst läggs som ett skikt på lädrets ovansida. Det gör också att lädret blir något hårdare. Även om lädret är genomfärgat brukar det få ett pigmentskikt, eftersom det gör att skråmor syns mindre.

 

Källor: (10.01.2019):

  • leder-info(punkt)de/index.php/Lederfarbe
  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/F%C3%A4rben
  • oeko-fair(punkt)de/index.php/cat/1480/title/Faerbung
  • leder-info(punkt)de/index.php/Zurichtung

Våra produkter

Moreno A. Moreno A.
Ryggsäck Cykelväska Läderväska Väska Dam Brun Läder
från 1109,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se