A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V

Att garva läder med fett

Allmänt om att garva läder med fett

I början av lädertillverkandets och garvandets historia konserverades djurhudarna med fetter direkt från djuren. En period under medeltiden fick hantverket emellertid dåligt rykte på grund av avföring och urin lär ha används som konserveringsmedel.

Att använda animaliska fetter har den fördelen att när ett djur slaktas och huden ska användas till läder så finns fettet till garvningen direkt där och kan användas. Delar från hela djuret kan användas och slipper slängas. Dessutom tar själva garvningsprocessen med fett bara några dagar, vilket gör att det klassas som en relativt snabb metod.

Fettgerbung Leder

Fettämnen

Att behandla djurhudar med animaliska fetter ger inte per se en god läderkvalitet. Endast de typer av fett som oxiderar, och därför kan torka ut, kan göra en djurhud till äkta läder. Vissa fetter från landlevande däggdjur har inte alls den egenskapen och passar därför inte bra till att garva läder. Medan andra typer av fett däremot passar bättre, som vegetabiliska oljor (rapsolja, linolja) och animaliska fetter som hjärna, talg, märg eller tran.

Tierische Fettstoffe Leder Fettgerbung

Fett läder eller så kallat gödande läder

När djurhudar behandlas med fetter som kommer från talg eller hjärna pratar man om “gödande läder” eller “fett läder”. När läder garvas med fett är det dessutom vanlig att röka hudarna för att göra dem mer tåliga. Även denna metod tar endast några dagar och är alltså förhållandevis snabb. Fettgarvning med med tillhörande rökkonservering är framförallt en känd metod från Nordamerikas ursprungsbefolkning. Forskare tror idag att kläderna till den så kallade ismannen Ötzi var fettgarvade.
De kemiska egenskaper som finns hos materialet läder förändras inte efter att det behandlas med exempelvis fetter från djurens hjärna. Det betyder att fettämnet till en viss del går att tvätta ur och alltså kan lädret stelna efter kontakt med vatten. Det kallas för en oäkta garvning (icke permanent).

Fettgerbung Ötzi Schuh

Trangarvning och sämskskinn

Sämskskinn kallas det läder som garvas med omättade glycerider (tran). Trangarvning användes förr främst till att tillverka traditionellt läder. Lär dig mer under kategorierna Trangarvning och Sämskskinn i vårt läderlexikon.

Fettgerbung Gusti Leder

 

Källor (07.12.2018):

  • leder-info(punkt)de/index.php/Fettgerbung

  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/S%C3%A4mischleder

  • https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96tzi

  • lederpedia(punkt)de/lederherstellung/gerbung/fettgerbung

  • leder-info(punkt)de/index.php/Hirngerbung

Våra produkter

Lina Lina
Bok Anteckningsbok Dagbok Skrivbok Blanka sidor A6 Grå Läder
129,00 SEK
Gustav model Gustav
Plånbok Portmonnä Accessoar Läderplånbok Herr Brun Läder
349,00 SEK
Amanda model Amanda
Kameraväska Axelremsväska Läderväska Väska Kamera Brun Läder
1109,00 SEK
Marianne V. Marianne V.
Sadelväska Väska Cykelväska Läderväska Vintage Svart Läder
579,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se