A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V

Trangarvning

Trangarvning

Trangarvningn är en typ av fettgarvning där läder garvas med hjälp av animaliskt tran. Efter denna process kallas lädret för sämskläder eller sämskskinn, vilket är anledningen till att metoden ibland även kallas för sämskgarvning. Framförallt är det får- och lammfällar som garvas med tran vilket vanligen är fiskolja. Den typ av tran som används är ofta från kod, mer sällan från sälar eller valar. Fiskar och vattenlevande däggdjur innehåller ofta en hög koncentration av omättade syror som förbinds med syre (oxidation) vilket ger en bra effekt för att garva läder. Landlevande djur saknar denna typ av fetter vilket gör att det räknas som “oäkta garvning” att garva med fetter från dem.

Tran Fischöl Trangerbung

Processen och trangarvningens faser

Hudar som garvas med tran kallas för sämskläder. I motsats till att konservera läder är det här en process som tar mycket längre tid, ca. 6-9 månader. Processen består av 2 olika faser. I den första fasen valkas huden i en tunna med tranolja. Efter det torkar huden. Då förbinder sig oljan med lädrets fibrer. Faserna upprepas. Efter oxidationen sköljs överflödigt fett bort med hjälp av sodavatten.

 Trangerbung Prozess Trocknen

Sämsklädrets egenskaper

Trangarvning kan antingen utföras på egen hand (äkta sämskskinn) eller i kombination med annan garvning (neosämisk). När det gäller neosämiskt läder utförs förgarvning med formaldehyd och eftergarvning med tran. Viktiga egenskaper hos sämskskinn är att det är mjukt, lätt att rengöra, absorberande och temperaturbeständigt upp till 70°C. Efter garvningsprocessen har sämskskinn en mörkbrun färg, som ofta bleks med hjälp av väteperoxid.

Sämischleder Schafsfell

När används sämskläder

Det är inte bara lamm- och fårfällar som garvas med tranolja utan även fällar från vilddjur. Till exempel ren eller hjort. Sämskläder från kronhjort används huvudsakligen till traditionella kostymkläder eller handskar. Dessutom används sämskskinn inom ortopedin, där det kännetecknas av det är enkelt att tvätta av, svettbeständigt och mjukt. Dessutom används denna typ av läder ofta för rengörande ändamål.

 IMG_8326_Easy-Resize-com

 

Källor (07.12.2018):

  • oeko-fair(punkt)de/clever-konsumieren/kleider-schmuecken/leder/herstellung6/gerben/fettgerbung

  • de(punkt)wikipedia(punkt)org/wiki/S%C3%A4mischleder

  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/S%C3%A4mischleder

Våra produkter

Hurley model August
Plånbok Portmonnä Läderplånbok Liten Dam/Herr Blå Läder
289,00 SEK
Bobbie 15" model Bobbie 15"
Läderryggsäck Klassisk Läderväska Läder Brun Läder 16 L
1109,00 SEK
Jesse model Jesse
Tobakspung Tobakspåse Väska till rulltobak Svart Läder
169,00 SEK
Cassidy model Cassidy
Tote bag Handväska Läderväska Datorväska Röd Läder 13 L
1049,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se