A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V

Bivax

Allmänt om bivax

Bivax och propolis är en flytande restprodukt från arbetsbin som kan användas väldigt bra för lädervård. Bina producerar bivax med sina vaxkörtlar och använder det till att bygga sina karaktärisktiska honungskakor. Denna process kallas även för “svettning”. Bina knådar vaxet med sina munnar bildar på så sätt sexkantiga celler. Beroende på vilken art av bin eller varifrån de kommer kan bivaxet och propolis ha en vitaktig eller gul ton.

Bienenwachs Gusti Leder

Bivaxets egenskap och historia

Vaxet består huvudsakligen av alkohol, fettsyror och kolväten. På grund av fettsyrorna är vaxet inte vattenlösligt, utan det kan bara lösas upp i alkohol eller oljor. Det gör att bivax eller propolis passar bra som smuts - och vattenavvisande beläggning (impregnering) och är därför bra inom lädervård. Redan i det gamla Egypten och romarriket användes bivax för balsamering eller för att täta träfigurer, krukor och träbåtar.

Bienenwachs Salbe Gusti Leder

Användningsområden för bivax och propolis

Idag används naturprodukten i flera andra användningsområden än endast för produkter i läder eller trä.
Bivax är framförallt vanligt i framställningen av stearinljus samt inom livsmedelsindustrin där det används till godistillverkning eller som beläggning på till exempel äpplen. Dessutom används bivax mycket inom kosmetikaindustrin där det vara en bas för krämer, tvålar, läppstift eller kajalpennor. Bivax anses vara hudvänligt och är därför en populär ingrediens i sminkprodukter. Därför kan även människor med mer känslig hud använda produkter för lädervård som innehåller bivax.

Bienenwachs Produkte Gusti Leder

Bivax inom läderindustrin

Inom lädervården kan man använda propolis eller bivax till att mindre skråmor slätas ut eller att ljusare partier återfår en mörkare nyans. Vax eller harts verkar så att porer återsluts och att lädret bibehåller sin naturliga styrka. Det gör att bivax främst används till impregnering av de yttre lädret och olika typer av slätt läder. Förutom att göra lädret mer vattentåligt hjälper bivaxet även till att behålla lädret mjukt och smidigt. Samtidigt ser det till att lädret kan andas och håller längre.
Användning: rengör läderprodukten och fördela bivaxet på en torr läderprodukt.

 

 

zusätzliche Källor (21.07.2022)

  • propolis-ratgeber(punkt)info/bienenwachs#

  • honig-und-bienen(punkt)de/bienenwachs/

  • derbienenblog(punkt)de/2015/02/20/wie-machen-die-bienen-das-bienenwachs/

  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Lederpflege

 

Vi rekommenderar

Natural Wax model Natural Wax
Vax Läderbalsam Läderfett Impregnering Lädervård Lädervax
49,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se