A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V

Impregnering

Läder impregneras redan i produktionen

Läder impregneras och bli så hydrofobt som möjligt, alltså vattentätt. Det kallas då för hydrofobt läder eller helt enkelt vattentätt läder. Sådant läder som naturligt är känsligt mot fukt och smuts är i extra stort behov av en impregnering. Det är vanligtvis öppenporigt läder som nubuk- och velourläder eller anilinläder. För att göra lädret tillräckligt väderbeständigt behandlas det oftast redan i garveriet.

Imprägnierung Vergleich

Bildtext: Jämför. 1. öppenporigt anilinläder: vattnet tränger in! 2. Pigmenterat koläder: vattendroppen stannar på den hydrofoba ytan.

Impregnera läder efter produktionen

Impregnering efter tillverkningen är väldigt vanligt och något som nästan alltid rekommenderas vid köp av nya läderprodukter så som skor. Impregneringsspray finns i alla varuhus och skobutiker. De mest effektiva är de lösningsmedelsbaserade, eftersom de ger lädret vattenavvisande egenskaper. Vid den första impregneringen måste sprayen appliceras i flera skikt och låta torka mellan dessa. Men även med god impregnering bör känsligt läder inte utsättas för alla väderförhållanden. Förutom skydd mot fukt behöver det impregnerade lädret också återfettas, beroende på typ av användning, så att det förblir mjukt och inte bleknar.

Imprägnierung Leder

Impregnering kan inte ersätta annan lädervård

Nackdelen med impregnering med spray är ingredienserna. När de appliceras utomhus är det vanligtvis oproblematiskt. I slutna bostäder bör sprayerna dock inte användas, eftersom de kan bli hälsoskadliga över en viss koncentration i luften. Impregneringar har inga vårdande egenskaper! De ger alltid endast ett begränsat skydd och bör därför inte likställas med riktig lädervård. Jämfört med impregnering syftar lädervård till att bevara lädrets goda skick så länge som möjligt.

Imprägnierung Leder Wichtig

Gusti Läder waterproof

Även om läder är relativt lätt att själv impregnera så säljer vi väskor som är märkta med symbolen waterproof, alltså att de är vattentäta. Vad innebär det?

Att impregnera en väska kan göra att lädret inte skadas när man går i regnet till exempel. Men det är också viktigt att tänka på vilket material innerfodret är i. Finns det inget innerfoder, alltså att både ut- och insidan är i äkta läder, är det viktigt att vara noga med att inte utsätta väskan för fukt inifrån. Blöta handdukar eller en vattenflaska som läcker kan göra så att fukten tränger igenom och bildar fläckar som syns även på utsidan. Därför har flera av våra väskor ett foder som är vattentätt. På produktbilderna kan du se att det står “waterproof” på innertyget. Alternativt kan du läsa på produktsidan under egenskaper om väskan har ett foder som är vattenavvisande. Observera att även ett vattenavvisande material inte kan garantera att vara 100% vattentätt.

 

Källor: (22.01.2019)

  • www.leder-info(punkt)de/index.php/Impr%C3%A4gnierung

  • www.lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Impr%C3%A4gnierung

  • https://sv.wikipedia.org/wiki/Hydrofob

Våra produkter

Quinn model Quinn
Necessär Lädernecessär Sminkväska Make up Väska Svart Läder
579,00 SEK
Marc Marc
Läderväska med adapter Axelremsväska Cykelväska Brunt Läder
1399,00 SEK
Judith A. Judith A.
Cykelstyrväska Läderväska Cykelväska Vintage Mörkbrun Läder
349,00 SEK
Cameron 15" model Cameron 15"
Vadderad Kameraväska Innerväska Väska för kamerobjektiv
169,00 SEK 199,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se