A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V

Hästskinn (codrovanläder)

Allmänt om hästläder

Hästläder är inte lika vanligt idag som det var förr. Eftersom hästar har ersatts av traktorer på åkrarna och motorfordon på vägarna finns det inte mycket hästskinn kvar i slakterierna.
Hästskinn bearbetas som slätt läder till skor och kläder. Det kallas hästnappa om det är tunt, mjukt anilinläder.

Pferdeleder

Cordovanläder

Detta läder kommer från bakbenen på tunga kallblodiga hästar. Några millimeter under hudytan finns två runda bitar av bindväv. Denna har en mycket kondenserad fiberstruktur och kallas också för butt, shell (shell cordovan) eller steed mirror. Lädret är särskilt motståndskraftigt och starkt i detta område. Eftersom cordovanläder innehåller mycket fett är det vattenavvisande.
Läderbitarna är vanligtvis endast så stora som ett ark A5 eller A3, vilket är anledningen till att det är mycket dyrt. Utbudet är mycket sällsynt, eftersom det inte längre finns några tunga arbetshästar och hästar från uppfödning eller sportverksamhet inte kan ersätta dem.

Cordovan

Tillverkning av cordovanläder

Lädret är vegetabiliskt garvat och det tar därför cirka sex månader att nå slutet av produktionen. Det är först under garvningsprocessen som det framgår vilket läder som kan användas till skor och vilket som snarare kommer att användas enbart till plånböcker, nyckelringar och bälten. Efter den 60 dagar långa garvningsprocessen torkas hudarna på glasplattor och gnuggas sedan för hand med olja.
Denna olja, som kallas smearen, absorberas fullständigt i lädret under de följande 90 dagarnas lagring. I slutet av produktionsprocessen får cordovanlädret sin speciella glans genom en process som kallas glossing. Cordovanläder är vanligast i USA.

Cordovan-Leder

 

Källor (26.02.2019):

  • leder-info(punkt)de/index.php/Pferdeleder
  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Pferdeleder

Våra produkter

Regan Regan
Sadelskydd Skyddsöverdrag Regnskydd Sadel Cykel Brun Läder
159,00 SEK
Amanda model Amanda
Kameraväska Axelremsväska Läderväska Väska Kamera Brun Läder
1109,00 SEK
Emma model Emma
Accessoar Plånbok Portmonnä Damplånbok Vintage Brun Läder
349,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se