A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V

Hudens lager efter klyvning

Hudens olika lager

Ett skinn är oftast så pass tjockt att det måste delas för att det ska bli lättare att bearbeta. Flera lager av läder skapas under klyvningsprocessen, som även kallas att lädret spaltas. Oftast delas huden i två delar, det yttre lagret och det inre lagret. Men mycket tjocka hudar kan delas i tre delar och får då även ett mittenskikt. De olika lagren, eller spalterna, blir sedan olika typer av läder efter garvning.

die-Spalten-des-Leders

Yttre lager

Det översta lagret är mycket slitstarkt och har den bästa kvaliteten av de spaltade lagren. När det har lämnat kan det bland annat kallas för slätt läder, nappa eller anilinläder.

Narbenspalt

Mellanskikt

Det mellersta lagret är mindre rivtåligt och är grovt på båda sidor. När det har lämnat garveriet kallas spaltläder, spaltmocka, mocka eller i vardagligt tal grovt läder. Termen "spalt" är mycket viktig i detta sammanhang eftersom det tydliggör att det rör sig om de undre hudlagren vilka är mindre stabila.

Kernspalt

Inre lager

Det innersta eller nedersta lagret är grövre och ännu mindre motståndskraftigt än de övre lagren. Med detta lager är det därför ännu viktigare att inkludera termen "spalt". Men även här kallas lädret vanligtvis mocka eller mockaläder.

Fleischspalt

Källor ( 01.03.19):

  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Gepr%C3%A4gtes_Spaltleder
  • leder-info(punkt)de/index.php/Spaltleder
  • materialarchiv(punkt)ch/app-tablet/#detail/828

Våra produkter

Emil model Emil
Plånbok Portmonnä Läderplånbok Kort Sedlar Brun Läder
129,00 SEK
Alexandra model Alexandra
Shoppingbag Stor Handväska Handväska Dam Brun Läder
939,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se