A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V

Sämskskinn

Sämskskinn

Sämskskinn, även kallat chamois, är läder som har konserverats genom garvning. För detta ändamål används tran eller fiskolja, som verkar på hudarna under en process som varar 6-9 månader. Den tran som används kommer huvudsakligen från torsk. I två faser rullas lädret först och torkas sedan tills oxideringen av tranämnena har gjort lädret hållbart.

Sämischleder Trangerbung Fischöl

Egenskaper hos sämskskinn

Det finns 2 olika typer av sämskskinn, som definieras av hur de garvas. Äkta sämskskinn är läder som har garvats med enbart fiskolja. Om man däremot använder en kombination av formaldehyd och efterföljande garvning kallas det för "neo-semi-läder". Chamois bleks ofta i efterhand med hjälp av väteperoxid, eftersom det annars på grund av sin mörkbruna färg ogärna används i branschen. Det färdiga lädret kännetecknas av att det är mjukt, lätt att rengöra, absorberande och temperaturbeständigt upp till 70°C.

Eigenschaften Sämischleder

Hur sämskskinn kan användas

Denna typ av läder framställs främst från får- och getskinn men även från viltskinn. När narvlagret har avlägsnats från hjort- eller rådjursskinn ger denna typ av läder en vacker mocka. Hjortskinn används huvudsakligen till traditionella kostymkläder eller handskar. På grund av dess mjukthet, att det tvättas enkelt och är svettbeständighet används chamoisgarvat läder också inom ortopedin. Dessutom är denna typ av läder också populärt för rengöringsändamål.

Sämischleder Trachten

 

Källor (07.12.2018):

  • oeko-fair(punkt)de/clever-konsumieren/kleider-schmuecken/leder/herstellung6/gerben/fettgerbung

  • de(punkt)wikipedia(punkt)org/wiki/S%C3%A4mischleder

  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/S%C3%A4mischleder

 

Våra produkter

Edda model Edda
Handväska Axelremsväska Läderväska Vintage Brun Läder
579,00 SEK
Lucy model Lucy
Läderväska Necessär Plånbok Sminkväska Pennfodral Brun Läder
159,00 SEK
Adrian model Adrian
Dokumentmapp A4-dokument Pärm Mapp Brun Läder Vintage
579,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se