Tanniner
Tanniner
Tanniner tillhör en stor grupp av sekundära växtämnen. Det innebär att ämnena inte är livsnödvändiga för växterna och endast produceras i vissa typer av celler. Översatt från franska betyder ordet "tanin" garvmedel. På tyska härstammar termen från ordet Tanne, då de tanniner som finns i granar tidigare användes för vegetabilisk garvning av läder. Under medeltiden planterades till och med hela skogar för garvningsändamål, eftersom garvning med tanniner var den dominerande garvningsmetoden. Idag är det dock bara 10-12% av lädret som garvas på detta sätt.
Förekomst av vegetabiliska tanniner
Växtämnena finns inte bara i granar, utan även i en mängd olika (mestadels tropiska/subtropiska) buskar, frukter, nötter, örter, träd, buskar eller valnötter. Hos vissa växtarter tar det dock upp till 30 år innan tillräckligt med tanniner har producerats för att användas för garvning av läder. Å andra sidan finns det också växter som innehåller mer tanniner ju yngre de är. Totalt känner man till upp till 300 olika växtarter som kan användas för att framställa garvmedel. Alla Gusti Läders naturprodukter är garvade med barken från baboolträdet.
Tanninernas funktion
Tanniner produceras av växter under stress som ett försvar mot rovdjur. De sekundära växtämnena lagras i vissa celler på ett sådant sätt att de inte påverkar deras egen metaboliska cykel. De aktiveras först när dessa celler förstörs. Tanniner kan binda och fälla ut proteiner och därmed orsaka t.ex. ett kraftigt reducerat näringsupptag hos idisslare. Som ett resultat kan de drabbade djuren lida av magbesvär, nedsatt njur- och leverfunktion eller till och med dö. Denna egenskap att binda proteintrådarna används vid vegetabilisk garvning för att konservera lädret. Vegetabiliskt garvat läder känns igen på sin karaktäristiska bruna eller solbruna färg.
Tanniner i livsmedel
Tanniner spelar en viktig roll inte bara vid garvning utan också för en mängd olika livsmedel, t.ex. rökt kött och fisk, choklad, vin eller te. Växtämnena är alltså ofarliga för människan. I vissa livsmedel ger de bara en bitter eller syrlig smak.
Källor (13.12.2018):
-
urgeschmack(punkt)de/was-sind-tannine/
-
de(punkt)wikipededia(punkt)org/wiki/Tannine
-
biologie-seite(punkt)de/Biologie/Tannine
-
leder-info(punkt)de/index.php/Pflanzlich_gegerbtes_Leder
-
de(punkt)wikipedia(punkt)org/wiki/Sekund%C3%A4re_Pflanzenstoffe