A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V

Blankläder

Allmänt om blankläder

Blankläder är ett vegetabiliskt (växtbaserat) garvat typ av läder som därav får en brunaktig eller rödbrun färg. Det färdiga lädret har en fetthalt på 4-10% vilket gör att lädret kännetecknas som “måttligt fett”. Lädret kommer från nötkreatur och då framför allt från kalv-och koskinn eller det mellersta hudlagret från en tjur. Blankläder räknas till kärnläder eller core läder. Det färdiga lädret måste vara minst 2,5 mm tjockt för att kunna kallas blankläder. Denna typ av leder anses få en hög följsamhet och elasticitet samtidigt som det är motståndskraftigt och relativt fast.

Blankleder Gusti Leder

Garvning av blankläder

Blankläder garvas vegetabiliskt med de klassiska plantbaserade garvningsmedlen som barken från ek- och malettobark eller quebrachoträ. Ofta används även växtextrakt som algarobilla, myrobalans eller andra växtämnen. Alla Gusti Läder nature produkter garvas vegetabiliskt med barken från baboolträdet. Den vegetabiliska garvningen av blankläder tar i regel mellan 2 och 4 månader. Garvningen sker antingen i en färgningsprocess i svagt sura vätskebad med efterföljande sänkning alternativt garvas lädret i grop eller fat. Idag är det även vanligt att blankläder garvas genom en så kallad kombinationsgarvning (krom-vegetabil) vilket även det anses vara hållbart.

Grubengerbung Blankleder

Hur blankläder framställs och används

Kärnläder hittar man i handeln antingen med ett lättare pigmentskikt eller helt färgat, men även ofta ofärgat. Köttsidan (baksidan) får en större styrka och smidighet och blir mer glänsande efter valsning. Om narvsidan (utsidan) färgas genom borstfärgning/med pensel så kallas den för brunt blankläder eller svart blankläder. Det finns även något som kallas för “velvet blankläder”, då slipas narvsidan lätt och denna typ av läder används för produktion av damskärp eller damväskor. En fördel hos blankläder är dess prägling. Detta gör att blankläder ofta används till sadlar (både för hästar och cyklar), bälten och väskor. Lädret används även till möbler utan stoppning.

Sattelleder Blankleder Gusti Leder

 Kort om blankläder

  • vegetabiliskt garvat
  • kommer från nötkreatur och betecknas som “måttligt fett”
  • finns genomfärgat eller i naturliga nyanser
  • vanligt för sadlar, skärp och väskor

 

Källor (31.07.2022):

  • leder-info(punkt)de/index.php/Blankleder

  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Kernleder

  • lederpedia(punkt)de/lederarten/blankleder

  • softart-leder-shop.de/btc/leder-lexikon/begriff/blankleder

Gustui Läder nature produkter

Amanda model Amanda
Kameraväska Axelremsväska Läderväska Väska Kamera Brun Läder
1109,00 SEK
Lucy model Lucy
Läderväska Necessär Plånbok Sminkväska Pennfodral Brun Läder
159,00 SEK
Emma model Emma
Accessoar Plånbok Portmonnä Damplånbok Vintage Brun Läder
349,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se