A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V

Doften av läder

Doften av läder

Läder är en naturprodukt som har en speciell, ofta angenäm ansedd, lukt. Lukten kan förstärkas eller förändras olika mycket beroende på hur lädret garvas. Något som kan påverka doften är garvämnen samt färg- eller fettmedel. Olika typer av läder har specifika dofter. Ko- och buffelläder till exempel luktar ofta mindre intensivt än getskinn.

Ledergeruch Lüften

Typ av garvmetod kan ändra lukten

När läder kromgarvas försvinner genom den kemiska processen till stor del den naturliga doften. En för stark doft kan vara grund för en reklamation av en läderprodukt, vilket gör att industrin gärna använder kromgarvat läder.
Läder som garavs vegetabiliskt kan lukta på ett helt annat sätt. Om tillverkaren använder fel eller bristande produkt för att fetta in lädret kan det utveckla en oönskad doft.

Ledergeruch Gerbart

Störande läderlukt

Hur intensivt lädret doftar skiljer sig alltså beroende på vad det är för typ av läder samt hur det har bearbetats. Om läderdoften är för intensiv och blir störande uppfattas alltid olika från person till person. Hur mycket läder får lukta innan det blir oangenämnt är därför endast en personlig uppfattning.

Källor (14.01.2019):

  • www.leder-info(punkt)de/index.php/Ledergeruch
  • https://ap-donovan(punkt)com/de/blog/intensiven-ledergeruch-entfernen-n72
  • www.t-online(punkt)de/heim-garten/haushaltstipps/id_67105384/ledergeruch-neutralisieren-tipps-und-tricks.html

Våra produkter

Jacqueline model Jacqueline
Handväska Axelremsväska Väska Läderväska Dam Brun Läder
989,00 SEK 1169,00 SEK
Raymond P. Raymond P.
Cykelväska Sadelväska Väska Läderväska Vintage Brun Läder
469,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se