A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V

Garvämnen

Allmänt om garvämnen

Garvämnen är kemiska eller vegetabiliska ämnen med egenskaper som förändrar proteinstrukturer, och används vid garvning av läder. Proteinerna denatureras i lädret, alltså de förlorar sina ursprungliga egenskaper. Detta leder till att lädret blir mer tåligt och stabilt. Att förstärka läder på detta sätt är något som människor gjort ända sedan tidig medeltid.

Gerbstoffe Gusti Leder

Garvämnens effekter

Förutom att verka konserverande har garvämnen flera positiva effekter på den färdigställda lädret. Efter att lädret garvats får det en högre temperaturtolerans och risken för att det sväller minskar. Denatureringen av proteinkedjor har även en dränerande påverkan på läder, vilket leder till att det blir fastare.
Det finns två olika typer av garvämnen; naturliga (vegetabiliska) garvämnen och de kemiska eller konstgjorda garvämnena.

Gerbstoffe-Gusti-Leder5c18ccfb1cff8

Naturliga garvämnen

När läder garvas med naturliga garvämnen åsyftas främst animaliska ämnen som är väldigt fettrika, som talg, märg, hjärna eller tran. Denna typ av garvning kan dock inte alltid garantera ett perfekt läderresultat.
Tanin räknas som ett sekundärt vegetabiliskt ämne som återfinns i vissa typer av celler. Bland annat finns det tanniner i träd, buskar, kryddor, frukter och nötter. De verkar för att skydda växten från att rovdjur eller skadedjur, i och med att de binder och fäller protein. Hos djuren i fråga kan det leda till njur-, lever- och magproblem eller i värsta fall till döden. För människor är tannin i stort sett ofarligt.

Natürliche Gerbmittel Gusti Leder

Konstgjorda garvämnen

Till konstgjorda garvämnen hör syntetiska garvämnen samt mineralämnen. Mineraler som järn, zirkonium, aluminium eller trevärdiga kromsalter används för att garva läder. Syntetiska ämnen som kan brukas vid garvning är bland andra aldehyder (formaldehyd, glutardialdehyd), syntane och polymerer (harts på basis av akrylater och polyuretaner).

Künstliche Gerbmittel Gusti Leder

När används de olika garvämnena i läderframställning

Idag är är det främst kromsalter som används vid garvning inom läderindustrin. I alla fall när det kommer till kläder och skor. Att garva med vegetabiliska ämnen är vanligare vid framställningen av läder till skärp, sulor eller ridning. Lädersäten i bilar har ofta garvats med syntetiska garvämnen. Vid garvning av mjukare läder som sämskinn och chamois används fetter, främst tran.

 Verwendung Gerbstoffe

 

Källor (14.12.2018):

  • vitamimix(punkt)de/gerbstoffe-aufgaben-und-wirkungen/

  • de(punkt)wikipedia(punkt)org/wiki/Gerbstoffe

  • gusti-leder(punkt)de/lexikon/gerbung

  • gusti-leder(punkt)de/lexikon/pflanzengerbung

  • gusti-leder(punkt)de/lexikon/synthetische-gerbung

Vi rekommenderar

Therese model Therese
Handväska Läderväska Datorväska Dam Brun Läder 15 tum
989,00 SEK
Karisma model Karisma
Axelremsväska Handväska Läderväska Vintage Gul Läder
409,00 SEK
Ruben model Ruben
Weekendväska Weekend bag Resväska Sportbag Brun Läder 36 L
2339,00 SEK
Ollie model Ollie
Axelremsväska Kontorsväska Läderväska Skolväska Brun Läder
699,00 SEK 989,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se