A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V

Kromgarvämnen

Allmänt om garvämnen

Garvningen kan räknas som det viktigaste steget i läderframställning eftersom det är nu som hudarna blir till läder. I själva garvningen använder sig garverierna av särskilda garvämnen vars främsta uppgift är att stoppa nedbrytningen av skinnet. Garvämnena kan upptas mellan 4-45% av hudarna och de bidrar till att kollagenfibrerna delas. Utöver vegetabiliska och syntetiska garvämnen används oftast kromgarvämnen för denna process. Gerbstoffe Gerbung Leder

Utvinning av krom(III)-oxid

I motsats till vegetabiliska garvämnen är minerala ämnen inte lösliga i vatten. Därför måste för vattenlösligt kromsalt först bearbetas genom en kemisk process. Från de 480 000 ton kromämnen som produceras varje år är 125 000 ton krom(III)-oxid. Det gröna kromsaltet används idag vid 85% av all läderframställning, runt om i världen. Det kromhaltiga avfall och vattenmassor som blir över vid garvningen blir vid moderna garverier omhändertaget och återvinns.

Gewinnung Chromsalze

Egenskaper hos kromgarvat läder

Om man jämför kromgarvat läder med vegetabiliskt garvat läder kan man märka att de läder som har garvats med hjälp av krom ofta har en högre slitstyrka samtidigt som det färdiga lädret är betydligt mycket lättare. Eftersom garvämnena till största del inte upptas av de kromgarvade hudarna är det oftast lättare att impregnera detta läder. Särskilt omtyckt är denna typ av garvning på grund av att det sparar utgifter och material samt att processen är relativt snabb.

Eigenschaften Chromgerbung Leder

Krom(III)- vs. krom(VI)-oxid i läderframställning

Krom(III)-oxid framkallar sällan allergiska reaktioner hos människor och räknas därför som ofarlig för hälsan. Däremot kan krom(VI)-oxid vara farligt och bör därför undvikas. Dock kan det, om än sällan, förekomma sämre garvningsförhållanden hos material som garvats med krom (III). I sådant fall bör det ske en vegetabilisk eftergarvning samt regelbundet användande av fetter för att en reaktion ska förhindras.

Chom VI Gerbung

Krom i Gusti Läders produktion

Alla produkter under vår linje Gusti Läder Studio har garvats med krom. Våra största producenter som framställer produkterna till Gusti Läder Studio arbetar efter internationella produktionsstandarder so SA 8000. Genom regelmässiga laboretorieundersökningar kan det fastställas att rätt mängd av rätt sorts krom används. Sådana undersökningar genomförs av godkända laboratorier i Indien samt av det tyska företaget TÜV SÜD.

 

Källor (04.12.2018):

  • leder-info(punkt)de/index.php/Gerbstoff

  • leder-info(punkt)de/index-php/Mineralgerbung

  • leder-info(punkt)de/index.php/Chromgerbung

  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Chrom-III

 

 

Gusti Läder Studio

Acton model Acton
Väskor Magväska Stor Midjeväska Läderväska Svart Läder
409,00 SEK 529,00 SEK
Alena model Alena
Ryggsäck Läderväska Läderryggsäck Datorväska Brun Läder
1049,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se