A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V

Kromgarvning

Allmänt om kromgarvning

Kring år 1858 började det att experimenteras med kromsalter vid garvning. Ganska snabbt märktes det att kromgarvning var ett effektivt sätt att garva djurhudar och det har verkligen bidragit till dagens stora läderindustri. Nu för tiden står kromgarvning för 85% av dagens läderframställning. Främst används det till läderkläder, yttre lager läder till skor samt till möbler.

Chromgerbung Leder Gusti

Egenskaper hos kromgarvat läder

Om man jämför kromgarvat läder med vegetabiliskt garvat läder kan man märka att de läder som har garvats med hjälp av krom ofta har en högre slitstyrka samtidigt som det färdiga lädret är betydligt mycket lättare. Eftersom garvämnena till största del inte upptas av de kromgarvade hudarna är det oftast lättare att impregnera detta läder. Särskilt omtyckt är denna typ av garvning på grund av att det sparar utgifter och material samt att processen är relativt snabb.

Särskilt omtyckt är det så kallade “Wet Blue” lädret, vilket fortfarande är blött efter garvningen. Det är ett öppenporigt läder med karaktäristisk blå färg som är enkelt att lagra och transportera.

Wet Blue Leder Gusti

Krom(VI) och krom(III)

Det rapporteras ibland i nyheterna om att det finns farliga halter av krom inom läderproduktion. I de fallen handlar det oftast om Krom(VI), vilket är en miljöfarlig variant av krom. Men i regel används Krom(III) vid garvning av läder och den ska inte ha några hälsorisker. Krom-III orsakar vanligtvis inga allergiska reaktioner, trots att läder i skor och kläder ofta står i direkt kontakt med huden.

Den hälsofarliga varianten av krom, krom(VI), kan uppstå vid felande produktion. Det är dock sällan som man kan hitta spår av krom(VI) vid krom(III) läderframställning. Att andas in partiklar med krom(VI) anses cenerogent, men det fastnar inte i lädret. Alltså kan riskerna i första hand uppstå för dem som arbetar vid läderproduktionen. Idag räknar man med att en ytterst liten del av befolkningen (ca. 0,5%) har en kromallergi.

Chrom VI Chromgerbung

Ekologi vid behandling av krom

Vid kromgarvning uppstår kromhaltigt avfall och avfallsvatten som måste omhändertas och återvinnas på rätt sätt. I moderna garverier kan man återvinna mycket material och på så sätt binda upp till 97% av den krom som används. På så sätt minskas både mängden restvatten och kostnaden.

Chromgerbung Gusti Leder

Krom i Gusti Läders produktion

Alla produkter under vår linje Gusti Läder Studio har garvats med krom. Våra största producenter som framställer produkterna till Gusti Läder Studio arbetar efter internationella produktionsstandarder so SA 8000. Genom regelmässiga laboretorieundersökningar kan det fastställas att rätt mängd av rätt sorts krom används. Sådana undersökningar genomförs av godkända laboratorier i Indien samt av det tyska företaget TÜV SÜD.

Källor (7.11.2018)

  • leder-info(punkt)de/index.php/Chromgerbung

  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Chromgerbung

  • oeko-fair(punkt)de/clever-konsumieren/kleiden-schmuecken/leder/herstellung6/gerben/chromgerbung

 

Gusti Leder Studio

Acton model Acton
Väskor Magväska Stor Midjeväska Läderväska Svart Läder
529,00 SEK
Alena model Alena
Ryggsäck Läderväska Läderryggsäck Datorväska Brun Läder
1049,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se