A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V

Lädervård

Varför är det viktigt att ta hand om läder?

Hur intensivt vårdbehovet är beror framför allt på lädertillverkningen, men också på den bearbetning och påfrestning som produkten utsätts för. Skötseln av lädret tjänar till att bevara produktens livslängd; det ska skyddas från smuts och annan yttre påverkan (t.ex. regn eller UV-ljus), bevara lädrets smidighet och förhindra sprödhet. Många människor är medvetna om att skor, på grund av ett uppenbart slitage, kräver en viss mängd vård för att behålla sin kvalitet. Men även lädermöbler, bilsäten och väskor bör skötas regelbundet för att man ska kunna njuta av dem så länge som möjligt.

Lederpflege

Vad avgör om en lädervårdsprodukt är bra eller inte?

En bra lädervårdsprodukt ska vara anpassad till produkten och de krav som ställs på den. Gemensamt för alla vårdprodukter är att de har en återfuktande effekt och gör lädret vattenavvisande eller impregnerar det.
Det är viktigt att alltid testa vårdprodukten på ett diskret område av lädret innan den appliceras på hela ytan, eftersom det annars kan leda till fula och oönskade missfärgningar.
Följande gäller: även en billig vårdprodukt är bättre än ingen vård alls!
Dock ska man vara försiktig med att använda "beprövade" huskurer, eftersom dagens läder är tunnare, mjukare och garvade på olika sätt än förr, varför de kräver särskilda vårdprodukter. I vissa fall kan det ha en skadlig inverkan på lädrets struktur.

Lederpflege Pflege von Leder

Vad finns det för lädervårdsprodukter?

 • Läderkräm:
  är en emulsion av vatten och fett. På grund av sin karaktär tränger den djupt in i lädret och är därför också väl lämpad för att fräscha upp färgen.

 • Lädermjölk:
  är också en emulsion av vatten och fetter eller oljor, men den är tunnare än kräm. Ytterligare tillsatser som doftämnen, lösningsmedel, tensider för samtidig rengöring eller UV-filter kan tillsättas. Dess egenskap gör den särskilt lämplig för vård av större ytor.

 • Läderfett:
  har en vattenavstötande effekt, är starkt återfuktande och bör därför endast användas sparsamt. Den är främst lämplig för läder som används utomhus. Användningen rekommenderas endast för slätt läder, eftersom fläckar kan uppstå på öppenporigt läder.

 • Läderolja:
  bör inte heller användas på läder med öppna porer. Användningen rekommenderas framför allt för torra och sköra läder som kräver kraftig återfuktning, eftersom lädret genomsyras av oljan som gör det smidigt igen.

 • Sadeltvå:
  används i regel inte mer eftersom det finns många fler alternativ som ofta har en bättre effekt.

 • Balsam:
  framställs på basis av harts och vax (t.ex. bivax) och lämpar sig för vård av slätt läder. Den huvudsakliga effekten är en smuts- och vattenavvisande beläggning. Dess egenskaperna gör dock att denna vårdprodukt är olämplig för bil- och möbelbranschen.

 • Skokräm:
  det handlar återigen om en emulsion som vanligtvis består av vatten, lösningsmedel, fetter/oljor, emulgeringsmedel, frostskyddsmedel, konserveringsmedel och vid behov pigment för att bevara och skydda läder som utsätts för väder och vind. Skokräm bör användas sparsamt.

 • Impregnering:
  finns i flytande form eller som spray. De är lämpliga för mocka och nubuckläder och skyddar lädret mot fukt.

Lederpflegemittel

Källor (: 18.01.19):

 • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Lederpflege
 • leder-info(punkt)de/index.php/Lederpflege
 • leder-info(punkt)de/index.php/Schuhcreme
 • de(punkt)wikipedia(punkt)org/wiki/Lederpflege
 • hauswirtschaft(punkt)info/reinigung/lederpflege.php

Våra produkter

Natural Wax model Natural Wax
Vax Läderbalsam Läderfett Impregnering Lädervård Lädervax
49,00 SEK
Loren model Loren
Nyckelring Nyckeletui 2 pack Hörlursfodral Brun Läder
99,00 SEK
Mary-Ann model Mary-Ann
Bok Anteckningsbok Dagbok Skissbok Poesibok B7 Brun Läder
149,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se