A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V

Att rengöra läder

I regel är läder ett väldigt känsligt material som inte bör tvättas hur som helst. Det är även ofta en stor skillnad på olika typer av läder och hur det bör behandlas. Vi förklarar hur man rengör läder på rätt sätt och vad som är viktigt att tänka på.

Rengör slätt läder: getskinn och koläder

 • Först och främst bör du ta bort eventuellt smuts som enkelt går att borsta bort med handen eller en torr trasa.

 • Fukta sedan en trasa och torka av området i fråga. Är vattnet kalkrikt kan det leda till kalkränder, i sådant fall är det bäst att använda destillerat vatten.

 • Det är viktigt att lädret inte blir för blött. Försök att torka bort den kvarvarande smutsen med en fuktig trasa (gnugga inte).

 • Om detta inte fungerar eftersom fläckarna är för envisa kan du använda ett läderrengöringsmedel för slätt läder från en läderhandel eller en välsorterad butik.
  → Alternativt kan du lösa upp lite schampo i ljummet destillerat vatten och använda det för att ta bort de envisa fläckarna.

 • Helst bör du inte rengöra lädret i stora områden, utan hellre gå i etapper och låta de behandlade delarna torka först innan du går vidare till nästa del.

 • När lädret har rengjorts är det viktigt att torka det ordentligt innan du använder det igen.

 • När lädret är torrt bör du behandla det med en vårdprodukt. Använd antingen en speciell lädervårdsprodukt eller bivax. Efter rengöringen kan du behandla lädret med en vattenskyddande spray (impregnering) för att skydda det mot vattenfläckar.

Lederreinigung Ziegenleder Rindsleder Glattleder

Rengör slätt läder: buffelläder

 • Buffelläder har en öppen porstruktur, vilket gör att vätskor lätt kan tränga in, särskilt när de gnuggas på ytan.
  → Detta leder till att lädret mörknar och att fläckar uppstår.

 • Nytt buffelläder ska impregneras för skydd och underhållas vid behov med produkter för skydd av anilinläder.

 • Viktigt: använd inte läderfett eftersom det orsakar fettfläckar.

 • Om det förekommer föroreningar får dessa alltså inte gnuggas in, eftersom detta annars leder till att lädret mörknar och färgar av sig
  → använd istället en rengöringssvamp eller en så kallad läderpad för läder.

 • Fläckar som inte orsakas av vatten utan av fett kan avlägsnas med rengöringsvätska som är särskilt lämplig för läder, eller med fettlösande spray för läder.

Lederreinigung Büffelleder Glattleder

Att använda rengöringsvätska på läder

Kontrollera alltid först alla rengöringsprodukter på ett dolt ställe, för att se att inga fläckar uppstår! Fukta en ren, mjuk, vit trasa lätt med läderrengöringsvätska och gå över de feta fläckarna. Särskilt på öppet läder (grovt läder, anilinläder osv.) bör du bara stryka trasan kort över lädret för att undvika märken och fläckar. Låt alltid lädret torka först. Alla fettfläckar kan inte avlägsnas helt och hållet. Det är bättre att ge upp i tid och be om professionell rådgivning. Efter rengöring med läderrengöringssprit måste lädret återigen skyddas med en vårdprodukt.

Att använda fettborttagningspray

Testa sprayen på ett dolt område för att se om den är kompatibel. Spraya ett tunt lager över ett stort område (från söm till söm). Låt sprayen verka ordentligt. När området är helt torrt torkar du bort produkten. Upprepa processen vid behov. Efter rengöringen ska du behandla lädret med en vårdprodukt.

Att använda läderpad (torr rengöring)

Använd försiktigt paden över lädret i en cirkelrörelse, undvik rännor och djupa repor. Båda sidorna av dynan kan användas. Paden kan tvättas ut med vatten.

Lederreinigung Trockenreinigung Lederschleifpad

 

Våra produkter

Cecilia model Cecilia
Axelremsväska Bag Shopper Handväska Läderväska Brun Läder
989,00 SEK
Dominic model Dominic
Axelremsväska Handväska Läderväska Vintage Svart Läder
469,00 SEK
Bobbie 13" model Bobbie 13"
Ryggsäck Cityryggsäck Väska Läderryggsäck Brun Läder
939,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se