A B C D E F G H I K L M N O P R S

Eftergarva läder

Kort om att garva läder en andra gång

För att uppnå vissa egenskaper hos det färdiga lädret (t.ex. färg, mjukhet, fyllighet) är huvudgarvningen ofta inte tillräcklig. Därför garvas lädret ofta ytterligare en gång. Man kan inte förvänta sig att ett läder kan uppfylla alla krav, så man bör koncentrera sig på de viktigaste och mest väsentliga önskemålen. Eftergarvningen bör bland annat ha en inverkan på följande: färgen (blekningseffekt), färgbarhet, fyllighet, användningsrelaterade egenskaper (vikt, hygien), ljusbeständighet, kornfinhet, kornstyrka, formbarhet, lädrets mjukhet och finish.

Nasszurichtung Nachgerbung

Vilka garvämnen används

Alla garvämnen kan också användas för att eftergarva. Varje garvämne ger olika resultat beroende på den föregående huvudgarvningen. De viktigaste eftergarvningsmedlen är dock harts- och polymergarvningsmedel samt syntetiska och vegetabiliska ämnen. De har ett särskilt stort inflytande på lädrets fyllighet och struktur. Tillsammans med neutralisering, färgning, återfettning och impregnering är eftergarvning en del av den våta efterbehandlingsprocessen.

Harz Gerbung Gusti Leder

Tillverkningsprocessen och att eftergarva

När man eftergarvar är det viktigt att notera att garvämnena endast bör användas under vissa förhållanden. Fettgarvning sker alltid efter färgning. Vegetabiliska och syntetiska garvningsmedel används först efter det att lädret har avsyrats, men före färgning och efter fetthärdning. Mineraliska garvämnen, t.ex. krom eller aluminium, används innan lädret avsyrats.

Nachgerbstoffe

Egenskaper hos det eftergarvade lädret

För att öka läderets mjukhet bör garvning ske med garvämnen som maskerade kromgarvämnen eller glutardialhyd, eftersom de har en låg garvningseffekt eller en fetande effekt. För att förbättra läderets fyllighet används syntetiska, vegetabiliska och särskilt hartsgarvningsmedel. En bättre kornfinhet och fasthet ger elegans. Krom- eller syntetiska garvämnen används för detta ändamål. Aluminium-, krom- och syntetiska garvämnen används för att öka ljusbeständigheten och göra lädret ljusare i eftergarvningsprocessen.

Leder Nachgerbung Gusti Leder

 

 

Källor (13.12.2018):

  • lederpedia(punkt)de/lederherstellung/nachgerbung/nachgerbung

  • leder-info(punkt)de/index.php/Gerbung

  • de(punkt)wikipedia(punkt)org/wiki/Gerben

 

Våra produkter

Pablo model Pablo
Armband Smycke Lädersmycke Armsmycke Accessoar Läderband Läderarmband Brunt läder
19,00 SEK 39,00 SEK
Ellie model Ellie
Fotoalbum brunt Läderomslag med handgjort papper
279,00 SEK
Karisma model Karisma
Axelremsväska Handväska Liten Läderväska Kuvertväska Vintage i gult läder Konjak
349,00 SEK
gusti-lader.se Reviews with ekomi.se